ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Δημιουργήθηκε n Γραμμή Ανθρωπιάς, μια πρωτοποριακή δράση. Για πρώτη φορά στην Τοπική Κοινωνία οργανώθηκε τόσο καλά ο εθελοντισμός, με στόχο την ανακούφιση ανθρώπων που είχαν πολυποίκιλες ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Η δράση της Γραμμής απλώθηκε σε όλο τον Κορυδαλλό σαν μια ομπρέλα φροντίδας – υποστήριξης και ανακούφισης ανθρώπων που δοκιμάζονταν από σοβαρά προβλήματα. Άνθρωποι που είχαν ανάγκες βασικές για την επιβίωση όπως τροφή, ένδυση, υπόδηση, στέγαση, βρήκαν πού να απευθυνθούν. Οικογένειες που βρίσκονταν σε κρίση βρήκαν πολύμορφη συμπαράσταση. Παιδιά βρήκαν συναισθηματικό στήριγμα και όχι μόνο.

Ο υπηρετούμενος από τη Γραμμή δεν νοιώθει ποτέ ζητιάνος, βρήκε ανθρώπινη αντιμετώπιση. Και το έργο της «Γραμμής Ανθρωπιάς» δεν περιορίστηκε στα όρια του Δήμου Κορυδαλλού, ούτε καν σε αυτά της ελληνικής επικράτειας (!!!).

ΣΤΕΓΗ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η δημιουργία της ΣΤΕΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ είναι μια πρωτοβουλία της Γραμμής Ανθρωπιάς, ενώ στηρίχτηκε και από το Δήμο. Έγινε για να διευρύνει τη φροντίδα στα παιδιά που έχουν ανάγκη στήριξης, λόγω αδυναμιών και προβλημάτων του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Στη Στέγη βρήκαν καταφύγιο, στα ζεστά χέρια των εθελοντριών, 21 παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετώπιζαν κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα.

Μετά από το ολοήμερο σχολείο τους και για 4 ώρες πήγαιναν στη Στέγη για δημιουργική απασχόληση, βοήθεια στα μαθήματα και ψυχοκοινωνική στήριξη από ειδικούς, που συνεργάζονταν τόσο με το οικογενειακό όσο και με το σχολικό περιβάλλον, με στόχο την ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Δημιουργήθηκε το K.K.Δ. το οποίο ήταν μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που διαχειριζόταν τις διενέξεις των πολιτών. Η μοναδική σε όλη την Ελλάδα.

Η αποστολή του Κέντρου διαμεσολάβησης ήταν η ισότιμη, ουδέτερη, μη κριτική ακρόαση των διαφωνούντων πολιτών, με σκοπό να προταθούν λύσεις αμοιβαία αποδεκτές γι αυτούς. Εξετάζονταν διενέξεις μεταξύ γειτόνων, συναδέλφων, συγγενικών προσώπων.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, που είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όχι ο αστυνόμος, ο δικαστής, ο ανακριτής αλλά ένα αυτί που ακούει το πρόβλημά μου, διαμεσολαβούσαν για την επίλυση της διένεξης, πριν αυτή πάρει τη δικαστική οδό.

Έτσι ο πολίτης που απευθυνόταν και επίλυε το πρόβλημά του, ένιωθε πως οι συντοπίτες του ενδιαφέρονταν για τα προβλήματά του, είχαν γλώσσα επικοινωνίας μαζί τους, πειθόταν ότι ο διάλογος είναι αυτός που λύνει προβλήματα και όχι οι διενέξεις, οι έχθρες, τα Δικαστήρια.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες δημιούργησαν τη “Δημοτική Δανειστική Τράπεζα Αίματος” για όσους Δημότες είχαν ανάγκη, καθώς και για τα παιδιά του Δήμου που έπασχαν από Μεσογειακή Αναιμία.

Δυο φορές το χρόνο οι εθελοντές αιμοδότες έκαναν προσφορά ζωής για τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη αίματος.

16 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνο με τον σωστό προγραμματισμό
και τα έργα πηγαίνουμε μπροστά